Te dikke buik kan 20 jaar van je leven kosten

LONDEN – Met een simpel meetlint kun je meten of je zodanig te zwaar bent dat het je gezondheid kan schaden. Is de omtrek van je taille de helft of minder van je lengte, zit je goed. Daarentegen; is de verhouding 80 procent, kan die buik maar liefst 20 jaar van je leven kosten.
kind met overgewichtFoto: ANP

Dat zeggen Britse wetenschappers naar aanleiding van 20 jaar onderzoek onder meer dan 30.000 volwassenen. Volgens onderzoeker Margaret Ashwell is het bewijs voor het verband tussen taille en lengte zó sterk, dat we deze nieuwe formule standaard moeten gaan gebruiken voor de berekening van een gezond gewicht.

“Mensen rekenen massaal op hun BMI, maar de omtrek van de middel geeft een veel preciezere berekening. Zolang die omtrek de helft of minder dan de helft van je lengte is, zit je goed.”

Adem uitimages

Bijvoorbeeld: de middel van een gemiddelde 30-jarige man van 178 centimeter, mag niet dikker zijn dan 88,9 centimeter. Loopt deze omtrek op tot 107 centimeter (60 procent van zijn lengte), verliest deze man al 1,7 jaar van zijn leven. Laat hij het zo ver komen dat zijn taille groeit tot 142 centimeter, loopt hij zelfs het risico twintig jaar eerder te sterven.

Iedereen kan volgens Ashwell met een meetlint aan de slag, ongeacht leeftijd, geslacht of afkomst. De onderzoekers lokaliseren de taille overigens op het smalste punt tussen je onderste rib en het heupbeen. Maar dan mag je je adem natuurlijk niet inhouden..

De Britse onderzoekers waarschuwen de eigen regering die een mix van BMI en middelomtrek gebruikt om te kijken welke mensen er door overgewicht een gezondheidsrisico lopen. Bij die methode is dat 56 procent van de bevolking, maar met de meetlintmethode zou dat 69 procent zijn.

Bron : Telegraaf

Share This: