Zo voorkom je een kater

Koningsnacht, Koningsdag. Het belooft een mooi weekend te worden. Maar hoe voorkom je dat je dinsdag totaal gebroken op werk of school verschijnt? Een paar fijne anti-katertips.

Foto: ANP
  • – We beginnen maar gelijk met de meest flauwe: drink met mate.Logisch. Hoe meer je drinkt, hoe groter de kans op een flinke kater. Overigens, iedereen heeft een andere grens. Stop wanneer je voelt dat jíj genoeg hebt gedronken.
  • Drink rustig. Je lichaam heeft gemiddeld anderhalf uur nodig om een glas alcohol te verwerken. Wanneer je te snel drinkt, kan de lever de alcohol niet goed verwerken. Een bepaald stofje, acetaldehyde, hoopt zich dan op. Dít stofje zorgt uiteindelijk voor de typische katerverschijnselen. Probeer je consumptie een beetje te verspreiden over de avond (of dag).
  • Eet! Voor het drinken, maar ook tijdens het drinken. Dit zorgt ervoor dat de alcohol iets langzamer wordt opgenomen in het bloed en je lichaam wat meer tijd heeft om alles te verwerken.
  • – Drink steeds een glas water tussen de alcoholische dranken door. We legden onlangs al uit hoe het komt dat je zo vaak moet plassen tijdens het drinken van alcohol; de nieren scheiden meer vocht uit dan nodig, waardoor er een vochttekort ontstaat in je lichaam. Resultaat? Knallendehoofdpijn de volgende ochtend. Drink water voor de dorst, alcohol omdat je het lekker vindt. Of probeer het in ieder geval.
  • – Wijn na bier, bier na wijn? Dat maakt niet uit. Alcohol is alcohol. Het gaat om de totale hoeveelheid die je drinkt.De uitdrukkingen ‘wijn na bier geeft plezier‘ en ‘bier na wijn geeft venijn‘ komen eigenlijk uit de middeleeuwen. Het ‘gepeupel’ dronk bier, de rijkere mensen konden zich wijn veroorloven. Wijn na bier betekende een stijging op de sociaal-economische ladder (plezier), bier na wijn een degradatie (venijn).images (5)

Veel plezier!

Bron:Telegraaf.nl

Share This: