15 belangrijke weetjes & tips omtrent mineraal ijzer

Er zijn een aantal dingen die je absoluut moet weten als het aankomt op ijzerrijke voedingsmiddelen, ijzerintake, ijzersuppletie en ijzertekort. Hierbij enkele belangwekkende tips, adviezen en wetenswaardigheden omtrent ijzerrijke voeding…

1. IJzer: aanbevolen dagelijkse inname

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) ijzer is onderhevig aan geslacht en leeftijd. Gemiddeld genomen is de aanbevolen hoeveelheid ijzer voor volwassen mannen vastgesteld op 9 milligram ijzer per dag; voor volwassen vrouwen op 15 milligram ijzer per dag.

2. Bloedanalyse c.q. bloedtest voor ijzertekort

Een ijzertekort wordt meestal gediagnosticeerd aan de hand van een bloedwaardebepaling van ferritine. Een ferritine niveau tussen de 20 en 250 valt binnen de ‘normaalwaarden’ oftewel ‘referentiewaarden’. Een ferritine onder de 10 is beneden de grenswaarden en duidt veelal op een ijzergebrek.images (4)

3. IJzer bij zwangerschap, menstruatie & sport

Risicogroepen die relatief snel een ijzergebrek oplopen zijn vrouwen in de menstruatieperiode, zwangere vrouwen, vrouwen die veelvuldig intensief sporten, vrouwen die borstvoeding geven, vegetariërs en veganisten. Dit heeft niet alleen te maken met een verhoogde ijzerbehoefte, maar ook met een verlaagde opname.

Share This: