‘Lachen is gezond!’ hoor je mensen wel eens roepen. Volgens Amerikaans onderzoek is zelfs het denken aan lachen al gezond. Denken aan lachen vermindert namelijk het aantal circulerende stresshormonen in het bloed. Dit bleek uit Amerikaanse onderzoek onder 16 mannen.

Bloedonderzoek
De wetenschappers vroegen 8 mannen aan iets grappigs te denken en vergeleken hen met de andere 8 mannen als controlegroep. Hierna onderzochten ze het bloed van de mannen op drie soorten hormonen die betrokken zijn bij stressreacties, namelijk cortisol, adrenaline en een soort dopamine-achtig hormoon. Uit de resultaten van het bloedonderzoek bleek dat de gedachte aan iets grappigs zorgt voor een flinke vermindering van de drie stresshormonen.

Immuunsysteem
Wanneer stresshormonen chronisch verhoogd zijn, kan dit lijden tot een verzwakking van het immuunsysteem. Hierdoor kan de fysieke toestand verslechteren, met als gevolg het ontstaan van ziektes. Denken aan iets lachwekkends is dus mogelijk goed voor ons immuunsysteem. Eerder onderzoek wees al uit dat bij de gedachte aan lachen endorfinen vrijkomen, stofjes die zorgen voor een blij gevoel. Kortom, vooral blijven lachen of in ieder geval, blijven denken aan lachen.

Bron: Wolffers, hoogleraar gezondheidszorg en cultuur VU

Share This: