AMSTERDAM – Mensen die dagelijks vijf stuks groente en fruit eten, hebben een kleinere kans op mondholtekanker dan mensen die niet of nauwelijks groente en fruit eten. Het gaat om echte voeding en niet om supplementen. Dat blijkt uit twee studies waarbij de gegevens zijn geanalyseerd van ruim 120.000 Nederlanders tussen de 55 en 69 jaar, die sinds 1986 zijn gevolgd.images

Dat het eten van groente en fruit goed is voor de gezondheid en ziektes kan helpen voorkomen, is al langer bekend. Maar nu is er ook wetenschappelijk bewijs dat het mondholtekanker kan helpen voorkomen.

Mondholtekanker is met ruim 1.000 nieuwe gevallen per jaar de meest voorkomende vorm van hoofd-halskanker in Nederland. Alhoewel mondholtekanker vaker bij mannen voorkomt dan bij vrouwen, neemt het aantal nieuwe gevallen per jaar bij vrouwen sterker toe. In 10 jaar tijd is het aantal nieuwe gevallen van mondholtekanker bij vrouwen gestegen met ruim 45 procent. Bij mannen steeg het aantal gevallen met 16 procent.

Het Nederlandse onderzoek, een samenwerking tussen Universiteit Maastricht, Maastricht UMC+ en TNO Leiden onder leiding van Dr. Leo Schouten, bevestigt dat mensen die veel groente en fruit eten een kleinere kans hebben op verschillende vormen van hoofd-halskanker. Dit verband is het sterkst bij mondholtekanker.

Zorgwekkend

Het is zorgwekkend dat volgens de meest recente Voedselconsumptiepeiling maar 6 procent van de mannen en 10 procent van de vrouwen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid fruit eet. Slechts 5 procent van alle mannen en vrouwen eet voldoende groente.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds adviseert ter preventie van mondholtekanker om te kiezen voor een gezond voedingspatroon met veel groente en fruit. Het kankerpreventiefonds geeft als richtlijn elke dag 5 porties groente en fruit te eten.

Alle soorten groente en fruit tellen mee voor de dagelijkse 5 porties. Dit geldt zelfs voor gedroogde groente en fruit, groente en fruit uit de diepvries en uit blik en vers groente- of fruitsap. Een portie is ongeveer de hoeveelheid die in een hand past. Bijvoorbeeld drie volle eetlepels gekookte groente, een kommetje sla, een appel, twee mandarijnen of een handje druiven.

Daarnaast is het belangrijk niet te roken, geen alcohol te drinken of dit te beperken tot 1 glas per dag voor vrouwen en 2 glazen per dag voor mannen.

Over hoofd-halskanker

Hoofd-halskanker staat in Nederland op nummer 7 op de lijst van de 10 meest voorkomende kankersoorten bij mannen. Bij vrouwen staat het op nummer 9.

Hoofd-halskanker omvat onder andere:

  • Mondholtekanker
  • Keelkanker
  • Strottenhoofdkanker

Het is bekend dat alcoholgebruik, roken en infectie met het humaan papillomavirus (HPV) risicofactoren zijn voor hoofd-halskanker.

Over mondholtekanker

Mondholtekanker is de meest voorkomende vorm van hoofd-halskanker in Nederland. In 2004 waren er 345 nieuwe gevallen vastgesteld bij vrouwen, in 2014 waren dit er 505. Bij mannen bedroegen de aantallen respectievelijk 532 en 617 gevallen.images (3)

Bron:http://www.telegraaf.nl/

Share This: