Als je zonder gebruik van handen of knieën kunt opstaan van de grond, heb je nog een lang leven voor je.

Maak wat ruimte vrij op de vloer van je woning, leg voor de zekerheid een schokbrekend matje neer en trek gemakkelijke kleren aan. Je mag zo lang doen over de test als je zelf wilt. Zie ook het filmpje met gedetailleerde uitleg.

Stap 1: ga op de grond zitten zonder met een knie, hand of onderarm de grond aan te raken. Als je dit lukt, hebt je al vijf punten verdiend.
Stap 2: sta op zonder met een knie, hand of onderarm de grond aan te raken. Ook dit levert vijf punten op. Je zal merken dat dit verbazend lastig is. Voor elke knie, hand of onderarm die de grond raakt tijdens het opstaan krijg je een strafpunt.

Zo haal je dus maximaal tien punten. Deze test is gedaan in Brazilië door tweeduizend mensen tussen de 50 en 80, die ruim zes jaar gevolgd werden. Na die tijd waren er 159 overleden, maar slechts twee in de groep die op de test de volle tien punten haalde. Mensen die nul punten scoorden, hadden een vijf keer zo grote kans om te overlijden als mensen die minstens een 8 scoorden.

Het aantal punten bleek omgekeerd evenredig met het overlijdensrisico, ook als rekening werd gehouden met geslacht, leeftijd en de BMI (maat voor hoe dik iemand is). Elk punt minder vergrootte de mortaliteit (het percentage mensen dat in de onderzochte periode overleed) met 21%.

De test, hoe simpel die ook lijkt, is in feite een tamelijk complexe uitdaging voor iemands spiercoördinatie, soepelheid en spierkracht, en blijkbaar is dat een goede indicator voor de algemene gezondheidstoestand. Uit ander onderzoek is al eerder gebleken, dat zelfs het antwoord op de vraag ‘Vind je zelf dat je gezond bent?’ een behoorlijk goede voorspeller is van de feitelijke gezondheid.

L. Barbosa Barreto de Brito, European Journal of Cardiovascular Prevention 2012, DOI: 10.1177/2047487312471759

Bron”: NPO wetenschap

Share This: