Verzuring: hoe werkt het?

Dagelijks groeit ons bewustzijn over de werking van ons lichaam. Maar bij veel mensen is nog niet bekend hoe ons voedingspatroon en onze levensstijl de gezondheid op de langere termijn kan beïnvloeden.

Voeding, stress, medicijnen, overmatige spierbelasting produceren na verbranding zure afvalstoffen die uw lichaam kwijt moet om de zuurgraad van het bloed op een constant niveau te houden. Voorbeelden van zure afvalstoffen zijn o.a. urinezuren, melkzuren, vetzuren, azijnzuren, looizuren, fosforzuren.

Maar de hoeveelheid afvalzuren die dagelijks in het bloed vrijkomt is te groot om via de normale uitscheidingorganen ons lichaam te verlaten. Het lichaam slaat de zuurresten dan op in het lichaam. Belangrijke enzymenactiviteiten kunnen ook slechts plaatstvinden bij een bepaalde zuurgraad. Een goede zuurbalans is belangrijk!

De opslag van zure afvalstoffen in het lichaam gedurende de jaren!

Leeftijd:                  0-14 jaar        14-30 jaar         30-50 jaar       50-70 jaar        > 70 jaar

Rood :

Vaste gehalte van
zure afvalstoffen

Geel:

Vloeibaar gehalte van
zure afvalstoffen

Blauw :

Watergehalte van
het lichaam

Groen :

Vaste structuur van het lichaam Vaste componenten (mineralen/spoorelementen)

Naarmate we ouder worden neemt het aandeel aan vloeibare en vaste afvalzuren in ons lichaam toe

In bovenstaand plaatje kunt u zien hoe de opslag van zure afvalstoffen gemiddeld verloopt naarmate we ouder worden. Bij de geboorte bestaat het lichaam uit 70% water en 30% mineralen en sporenelementen. Na het 40ste levensjaar kan het lichaam door  verzuring al voor de helft bestaan uit zure afvalstoffen (zowel in vaste vorm als in vloeibare vorm).

Welke factoren veroorzaken de opslag van zure afvalstoffen in het lichaam?

 

Voedingspatroon en levensstijl zijn van grote invloed op de opslag van zure afvalstoffen in het lichaam. In het Westen (maar ook steeds meer in het Oosten) verschuift door (opkomende) welvaart het voedingspatroon en de levensstijl waarbij de balans doorslaat naar de zure kant.

Voeding
Voedsel dat we eten heeft na verbranding ervan een zuurvormende invloed op het lichaam. Met namedierlijke eiwitten, suikers, bepaalde vetten, alcohol, koffie en limonades laten na verbranding veel zuren achter. In principe hebben groenten en sommige fruitsoorten een ontzurende werking, maar doordat voedsel nooit 100% volledig verbrandt, blijven ook hierbij organische afvalzuren achter. Het is dan ook niet moeilijk om voor te stellen wat de gevolgen kunnen zijn door de verschuiving van ons voedingspatroon (naar o.a. relatief veel dierlijke eiwitten, junkfood, koolzuurhoudende en alcoholische dranken, koffie, snoep en geraffineerde producten).


Stress
Stress leidt tot relatief veel zure afvalstoffen. In een stresssituatie breekt het lichaam veel cellen af waarbij urinezuren vrijkomen. Mensen die vanuit hun werk- of privésituatie regelmatig stress ervaren maar al te goed dat de zuurbalans doorslaat.

Overmatige spierbelasting
Bij overmatige spierbelasting moet het lichaam voor de verbranding meer zuurstof en voedingstoffen naar de spieren transporteren dan normaal. Op gegeven moment is de hoeveelheid zuurstof niet meer afdoende om de benodigde energie voor de spieren te produceren waardoor de cellen suikers (glucose) gaan gebruiken. Bij dit proces ontstaan melkzuren.

Overig
Overige factoren die het lichaam (sterk) verzuren zijn:

  • Roken
  • Medicijngebruik
  • Straling (zendmasten, WiFi, mobile telefoons, DECT telefoons, e.d.)
  • Luchtverontreiniging

Hoe worden zure afvalstoffen door het lichaam verwerkt?

Zure afvalstoffen die in het bloed vrijkomen worden door het lichaam uitgescheiden via de nieren, de longen en de huid. Naast uitscheiding via de uitscheidingsorganen probeert het lichaam de zuurgraad van het bloed op een constant niveau te houden door afvalzuren te neutraliseren via onze basische buffer. Deze basische buffer bestaat voor het grootste gedeelte uit het stofje Natriumbicarbonaat (klik hier voor meer info over natriumbicarbonaat)

Wanneer de hoeveelheid afvalzuren na verbranding in het bloed te groot is om door de basische buffer natriumbicarbonaat geneutraliseerd of door de uitscheidingsorganen afgevoerd te worden, gaat het lichaam over tot andere mechanismes om de zuurgraad constant te houden; het zet de “vloeibare schadelijke zuren” om in “vaste niet-schadelijke” vorm. Het lichaam “rooft”basische mineralen als calcium en magnesium uit o.a. de botten en bindt deze met de overtollige schadelijke zuren. Hierdoor ontstaan dan “zure zouten”. De zure zouten (zuurresten) hebben een neutrale zuurgraad, maar zetten zich wel af op allerlei plaatsen.

Ondersteun uw zuurbalans door te Ontzuren!

Om een goede gezondheid na te streven is het van essentieel belang om tegenwicht te bieden aan  de dagelijkse aanwas van zure afvalstoffen in uw lichaam. U kunt beginnen met het veranderen van uw voedingspatroon  – meer ontzurende voeding zoals groenten en minder dierlijke eiwitten en suikers –  met daarnaast een aangepaste levensstijl (minder stress, voldoende rust en minder overmatige spierbelasting). Maar helaas is dit niet genoeg om het dagelijkse zuuroverschot volledig te neutraliseren.

U kunt de zuurbalans van uw lichaam dagelijks extra ondersteunen door te ontzuren. Ontzuren is het proces waarbij dagelijks de stroom zure afvalstoffen wordt geneutraliseerd en opgebouwde zuurresten uit het lichaam worden verwijderd.

Voor een goede gezondheid is een juiste zuurbalans van het lichaam essentieel. Door uw lichaam dagelijks te ontzuren voelt u zich vitaal en energiek.
Klik hier om meer te lezen over hoe ontzuren werkt!

 

Bron:Alka.nl

Share This: