Drie (grote) glazen per dag (45 gram alcohol) kan leiden tot leverkanker. Dat blijkt uit een nieuw rapport dat het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) vandaag publiceert.
Drie (grote) glazen per dag (45 gram alcohol) kan leiden tot leverkanker.

Drie (grote) glazen per dag (45 gram alcohol) kan leiden tot leverkanker.

Het rapport is gebaseerd op een grootschalige analyse van wereldwijd onderzoek naar voeding, leefstijl en leverkanker. 34 studies zijn geanalyseerd met gegevens van 8.153.000 mensen.

De wetenschappers achter het rapport vinden dat er overtuigend bewijs is dat een alcoholconsumptie van ongeveer 45 gram alcohol per dag tot leverkanker kan leiden. Dit komt ongeveer neer op drie alcoholische dranken per dag, hierbij is rekening gehouden met de verschillen in standaardglazen tussen landen. In Nederland bevat een standaardglas 10 gram alcohol. 45 gram alcohol is dan 4,5 standaardglazen per dag.

Het aantal nieuwe gevallen van leverkanker in Nederland is in 10 jaar tijd verdubbeld. In 2014 is er bij 681 mensen leverkanker vastgesteld, waarvan 70% man. In 2004 waren dit 334 mensen. Vijf jaar na diagnose is het overlevingspercentage ongeveer 15%.

Het advies blijft om niet te drinken en voor wie toch wil drinken het aantal glazen tot twee te beperken voor mannen en één glas per dag voor vrouwen.

Bron; voeding nu.nl

Share This: