Sterk bewerkt voedsel gelinkt aan verslavingachtig eet gedragdownload (1)

 

Sterk bewerkte voedingsmiddelen, met toegevoegde hoeveelheden vet en/of geraffineerde koolhydraten (bijvoorbeeld suiker en witte bloem), zijn geassocieerd met verslavingsachtig gedrag. Dit stellen onderzoekers van  de Universiteit van Michigan.

Sterk bewerkte voedingsmiddelen, met toegevoegde hoeveelheden vet en/of geraffineerde koolhydraten (bijvoorbeeld suiker en witte bloem), zijn geassocieerd met verslavingsachtig gedrag. (Copyright: luftholen)

Voor voedingsmiddelen met een hoge glycemische load vonden de onderzoekers symptomen in het eetgedrag die lijken op verslaving. In de studie is onderzocht of sterk bewerkte voedingsmiddelen geassocieerd zijn met verslavingsachtig eetgedrag. Aan het onderzoek deden 504 deelnemers mee.

Het onderzoek bestond uit twee studies. Aan de eerste studie deden 120 studenten mee in de leeftijd van 18 tot 23 jaar. De deelnemers vulden een YFAS in, een zelfrapportage met 25 vragen over verslavingsachtig eetgedrag gebaseerd op de DSM-IV criteria (het systeem dat in de psychiatrie gebruikt wordt om stoornissen vast te stellen). Daarna moesten de deelnemers van 35 producten aangeven welke zij associeerden met verslavingsachtig eetgedrag. Aan de tweede studie deden 384 deelnemers mee in de leeftijd van 18-64 jaar. De participanten uit de tweede studie voerden dezelfde activiteiten uit als de deelnemers in de eerste studie.images (7)

De onderzoekers melden dat toekomstig onderzoek uit moet wijzen of de gevonden bevindingen ook als oorzakelijk verband kunnen worden gezien. Hiervoor moeten volgens de onderzoekers biologische reacties worden gemeten en moet het eetgedrag bij de consumptie van sterk bewerkte voedingsmiddelen worden geobserveerd.

Onbewerkte voedingsmiddelen, zonder toegevoegde suikers of geraffineerde koolhydraten, zoals bruine rijst en zalm, werden niet geassocieerd met verslavingsachtig eetgedrag.

Bron: Marrit Buteijn nu gezond

images (10)

 

Share This: