Sporthormoon’ ontdekt

Hormoon irisine beschermt tegen overgewicht en diabetes

Waarom is sporten zo goed voor je? Amerikaanse wetenschappers hebben een hormoon ontdekt dat hier in ieder geval deels verantwoordelijk voor is. Misschien kan dit ooit wel worden verwerkt in een ‘sportpil’, die de voordelen van sporten geeft zonder dat je hiervoor een voet hoeft te verzetten.Je kunt natuurlijk meedoen aan hardloopwedstrijden om slank en gezond te blijven. Maar door de ontdekking van een nieuw ‘sporthormoon’ zou het zomaar kunnen dat je in de toekomst bijna hetzelfde effect bereikt met behulp van een pilletje.

Sporten is gezond. Dat weet bijna iedereen. Maar er is iets vreemds aan de hand: als je regelmatig sport, verbruik je niet alleen de energie die je spieren verbranden bij die inspanning, maar verandert je energiehuishouding ook buiten het sporten om. Sporters hebben daardoor onder andere minder kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en obesitas (ziekelijk overgewicht).

Amerikaanse wetenschappers hebben nu een mogelijke oorzaak van dit verschijnsel ontdekt. Pontus Boström van de Harvard Medical School en zijn collega`s deden onderzoek aan muizen die door een mutatie minder last hadden van overgewicht en diabetes dan normale muizen. Zij wisten dat het ging om een mutatie in een gen genaamd PGC1-α, en dat dit gen in spieren geactiveerd wordt door inspanning. Wat ze nog niet wisten, is wat het gen precies doet. Uiteindelijk kwamen ze er achter dat het gen zorgt voor de aanmaak van een tot nu toe onbekend hormoon, dat ze irisine (in het Engels: irisin) doopten.

Bruin vet

Natuurlijk lieten de medisch onderzoekers het hier niet bij. Ze plozen ook uit wat de functie is van dat irisine. Het blijkt een rol te spelen voor het omzetten van wit vet in bruin vet. Wit vet is de bekendste vorm van vet; het gros van de vetverzamelingen in je lichaam bestaan uit dit type, en het is ook het soort vet dat in dikke randen aan het vlees op je bord zit. Bruin vet komt vooral voor bij baby’s. Lang werd gedacht dat volwassenen het niet hadden, maar niet lang geleden bleek dat veel mensen toch nog restjes bruin vet hebben, met name in hun nek en op hun borst.

Het belangrijkste verschil met wit vet, is dat bruin vet meer energie verbruikt. Oftewel: hoe meer bruin vet je in je lichaam hebt, hoe beter. Je verbrandt dan, als je hetzelfde eet en evenveel beweegt als iemand met weinig bruin vet, toch meer calorieën. Waardoor het makkelijker is om slank te blijven en je minder snel last heb van ziektes die samengaan met (ziekelijk) overgewicht.

Boström beperkte zijn studie niet tot muizen. Nadat ze het hormoon in het bloed van muizen hadden gevonden, keken ze of ze het ook terug konden vinden in het bloed van mensen. En jawel. Bovendien bleek de hoeveelheid van het hormoon, zowel bij mensen als bij muizen, toe te nemen na een paar weken onderworpen te zijn aan een strak fitnessregime.

Inspuiten

En de onderzoekers gingen nog een stapje verder. Zij waren ook benieuwd of het hormoon de vetverhouding van muizen zou verbeteren als je het gewoon zo bij ze inspoot, zonder dat de diertjes aan het sporten werden gezet. Dus namen ze twee groepen muizen, die ze beide op een dieet met veel vet voedsel zetten. Maar de ene groep kreeg irisine ingespoten, en de andere groep niet. Na verloop van tijd bleken de irisine-muizen gezonder te zijn: zij hadden minder vaak overgewicht en diabetes type 2.

De grote vraag is nu of het toedienen van irisine bij mensen hetzelfde effect heeft. Zo ja, dan is dat goed nieuws voor mensen voor wie het eigenlijk goed zou zijn om meer te bewegen, maar die dit niet kunnen. Zij zouden dan een ‘sportpil’ met irisine erin kunnen slikken, die een aantal van de voordelen sporten biedt, zonder dat ze er fysiek iets voor hoeven te doen. Maar, zoals wel vaker: voordat zeker is dat dit kan, is er eerst meer onderzoek nodig.

DOOR: NADINE BÖKE (NOORDERLICHT)

Bron: Pontus Boström e.a., A PGC1-α-dependent myokine that drives brown-fat-like development of white fat and thermogenesis, in: Nature,

Wil je ook afvallen maar worstel je met de discipline, heb je al het vaker geprobeerd? Wellicht is Lifestyle coaching De Vorm Trainingen iets voor jou.

Share This: