Slaapproblemen een grote oorzaak door obesitas.

Slaapproblemen komen steeds vaker voor, men leidt een gehaast leven. Stress, druk, angst, depressie komen steeds vaker voor. Uit onderzoek blijkt ook dat wij gemiddeld een uur korter slapen ten opzichte van 50 jaar geleden. Om ons heen zijn er veel stoorzenders, de TV, mobiele telefoon en stress zijn tegenwoordig grote boosdoeners geworden om ons van onze slaap te beletten. 

Slecht slapen geeft vervelende klachten de volgende dag, slechte concentratie, verandering in stemming, vermoeidheid etc. Veelal lijken dit psychologische klachten te zijn die vanzelf weer overgaan.

Maar binnen het lichaam gebeurt er ook veel als er tekort geslapen wordt, veelal op hormonaal niveau. Op het moment kampt ongeveer 40% van de bevolking met een vorm van overgewicht. Endocrinologen van de ‘Birmingham Heartland Hospital’ hebben aangetoond dat slaap- deprivatie een grote beïnvloeder is voor overgewicht.

Onderzoek correlatie overgewicht en slaap- deprivatie.

Uit onderzoek is gebleken dat de meeste mensen die minder dan 7 uur van een nachtrust genieten leiden aan een vorm van overgewicht. Mensen die minder dan 4 uur in de nachtslapen hebben wel tot 73% meer kans op overgewicht dan langere slapers.

Slecht slapen kan leiden tot een groter hongergevoel, omdat het hormoon ‘Ghreline’ in grotere mate wordt aangemaakt na een nacht slecht slapen. Dit kan leiden tot een extra Kcal inname van tot ongeveer 900Kcal per dag, dit betekent dat men een toename van 1kg vet massa per week kan verwachten.

Andere studies.

In een Nederlandse slaapkliniek is een soortgelijke studie gedaan om dit effect aan te tonen. De proefpersonen werden in twee groepen verdeeld. De testgroep mocht de eerste twee dagen 10 uur slapen, de volgende 5 dagen met een slaapgebrek en de laatste 4 nachten mochten zij zoveel slapen als zij wilde. De controlegroep mocht iedere nacht zolang slapen als zij nodig achten.

De uitkomst

De testgroep had een toename in lichaamsgewicht van gemiddeld 1,31kg in twee weken tijd.

Beter leren slapen

Men kan beter leren slapen door het aanhouden van een duidelijke slaapstructuur, goede slaaphygiëne en wellicht het gebruik van een voedingssupplement.

Share This: