‘Risico darmkanker na twee weken verhoogd door Westers voedingspatroon

Westerse voedingspatronen, hoog in eiwit en vet en laag in vezels, worden geassocieerd met een hoger risico op het krijgen van colonkanker dan Afrikaanse voedingspatronen, hoog in vezel en laag in vet en eiwitten.

Westerse voedingspatronen, hoog in eiwit en vet en laag in vezels, worden geassocieerd met een hoger risico op het krijgen van colonkanker dan Afrikaanse voedingspatronen, hoog in vezel en laag in vet en eiwitten.images (4)

Dat publiceerden onderzoekers in Nature Communications. De onderzoekers concluderen dat een vezelrijk voedingspatroon het risico op colonkanker al na twee weken aanzienlijk vermindert en dat darmbacteriën een belangrijke rol spelen bij dit effect. Microbiologen van Wageningen University namen ook deel aan de studie.

De onderzoekers van de University of Pittsburgh en Imperial College Londen analyseerden een groep van 20 Afro-Amerikanen en een groep van 20 Zuid-Afrikanen. De Afro-Amerikanen kregen, onder streng toezicht, twee weken een Afrikaans dieet en de Zuid-Afrikanen een Westers dieet. De deelnemers kregen voor en na het onderzoek een colonscopie. Daarbij maten ze de risicofactoren die een verhoogd risico geven voor colonkanker, zoals een verhoogde saccharolytische fermentatie en onderdrukte galzuursynthese. Verder werden er monsters genomen van bacteriën uit de dikke darm.

Nadat de Amerikaanse groep twee weken het Afrikaanse dieet (vooral gekookt eten, fruit en maisproducten, bonensoep, zalmkroket, maistortilla en ananas) had gevolgd, werd er een i317_significant verminderde ontsteking in de dikke darm gevonden. Ook werden verminderde risicofactoren gemeten die het kankerrisico kunnen verhogen. In de Afrikaanse groep werd na twee weken een Westers dieet (gebakken of gefrituurde producten en rood vlees, pannenkoekjes, roast beef, gefrituurde lever en uien, corned beef met aardappels) gevolgd te hebben een, naar eigen zeggen, opmerkelijk toegenomen kankerrisico gemeten.

De onderzoekers laten weten dat ze het vooral opmerkelijk vinden dat de risicofactoren voor darmkanker zo snel kunnen groeien, maar dat de risicofactoren ook snel kunnen afnemen door een vezelrijk- en vetarm dieet. Zij denken dat darmkanker een groot gezondheidsprobleem gaat worden in verwesterde Afrikaanse gemeenschappen.

bron:http://www.voedingnu.nl/

 

Share This: