Groepswandelingen in de natuur kan stress bestrijden en de geestelijke gezondheid verbeteren


Een grootschalige studie zegt dat consequent wandelen in de natuur gelinkt is met een aanzienlijk verlaging van depressies en waargenomen stress en daardoor zorgt voor een verbeterd mentaal welzijn.

Het zijn vaak gehoorde suggesties om stress te verhelpen: Je hebt gewoon frisse lucht nodig. Loop het er uit. Ga naar buiten en ontmoet andere mensen.

Een grote studie suggereert dat je door een combinatie van die dingen jezelf beter gaat voelen — veel beter.images (19)

Groepswandelingen in de natuur zijn gekoppeld aan aanzienlijk lagere depressies, mindere stresservaring en een betere geestelijke gezondheid en welzijn, dit volgens de studie uitgevoerd door de University of Michigan, met partners van de Montfort University, James Hutton Institute, en Edge Hill University in het Verenigd Koninkrijk. De resultaten verschijnen in een speciale uitgave van Ecopsychology gewijd aan ‘Ecopsychology and Public Health’.

Mensen die recent stressvolle gebeurtenissen in hun leven ervaarden, zoals een ernstige ziekte, overlijden van een dierbare, echtelijke scheiding of werkloosheid bleken vooral na een groepswandeling in de natuur een ’mood boost’ te krijgen.

”We horen mensen vaak zeggen dat ze zich beter voelen na een wandeling of nadat ze buiten zijn geweest maar er zijn geen studies van zo’n grote omvang die de conclusie ondersteunen dat deze gedragingen daadwerkelijk je mentale gezondheid en welzijn ondersteunen”, zegt senior auteur Sara Warber, MD, universitair professor in de familie geneeskunde aan de UM Medical School en lid van het Institute for Healthcare Policy and Innovation.images (2)

”Wandelen is een goedkope, laag risico gevende en toegankelijke vorm van lichaamsbeweging en het blijkt dat in combinatie met de natuur en een groep het een erg krachtige, onderbenutte stress buster kan zijn. Onze bevindingen suggereren dat iets eenvoudigs als het lid worden van een outdoor wandelgroep niet alleen iemands dagelijkse positieve emoties kan verbeteren maar dat het ook bijdraagt aan een niet-farmacologische aanpak voor ernstige aandoeningen zoals depressies.”

Onderzoekers evalueerden 1991 deelnemers aan het Walking for Health programma in Engeland, dat helpt bij het faciliteren van bijna 3000 wekelijkse wandelingen en dat jaarlijks meer dan 70.000 reguliere wandelaars trekt.

”Gezien de toename van de slechte geestelijke gezondheid en lichamelijke inactiviteit in de ontwikkelde wereld zijn wij continu op zoek naar nieuwe, toegankelijke manieren om mensen te helpen hun lange termijn kwaliteit van leven en welzijn te verbeteren.”

”Groepswandelingen in de lokale natuurlijke omgeving kan een potentieel belangrijke bijdrage zijn aan de volksgezondheid en het kan nuttig zijn bij het omgaan met stress en door download2ervaring verbeterde emoties.”

Vertaling: Lia Keizer voor Leefbewust.com

Bron:www.leefbewust.com

Voor Inspiratie wandelingen van De Vorm Trainingen info

Share This: