Chocola en depressie

Gedeprimeerde mensen eten meer chocola. Maar waarom?

Chocola is het troetelsnoep van menig wetenschapper. Dean Ornish bijvoorbeeld, gezondheidsadviseur van Obama, laat geen gelegenheid voorbijgaan om te zeggen dat hij elke dag wel een paar blokjes chocola eet, omdat het goed is voor je hart en je bloeddruk – en omdat het ook nog eens ontstrest als je er lekker van geniet.

Is chocola dan alleen maar gezond en lekker? Dat hoeft niet. Nieuw onderzoek laat zien dat gedeprimeerde mensen meer chocola eten(Archives of Internal Medicine, 26 april). De meest gedeprimeerde mensen aten ruim twee keer zoveel. De onderzoekers kunnen niet uitsluiten dat het chocoladegebruik de depressie veroorzaakt, schrijven ze. Maar er zijn meer mogelijkheden. Het kan ook zijn dat mensen chocola gebruiken als een vorm van zelftherapie, om hun stemming te verbeteren.

Het is zelfs mogelijk dat zowel de depressie als het chocoladegebruik weer een andere, achterliggende oorzaak hebben, bijvoorbeeld een ontsteking ergens in het lichaam. Meer onderzoek is nodig, zoveel is duidelijk, om te achterhalen of chocola in het geval van depressies oorzaak of geneesmiddel is. Geniet ervan, maar met mate, lijkt voorlopig – zoals zo vaak – het devies.

Bouwe van Straten

Bron NPO wetenschap

Share This: