Brood, wie eet het niet. Maar steeds vaker wordt in twijfel getrokken of brood wel zo goed voor je is. Dus, hoe zit het nou, is brood nu wel of niet gezond?

Brood, veel gegeten

In Nederland maakt brood een belangrijk deel uit van de voeding. Brood als ontbijt en bij de lunch en voor sommigen zelfs als tussendoortje is echt geen uitzondering. Wie is er niet opgegroeid met het idee dat (volkoren)brood gezond is? Maar sinds steeds meer mensen te dik worden en willen afvallen wordt brood een stuk minder positief bekeken.

Gluten en koolhydraten

Steeds vaker hoor je van mensen die allergisch zijn voor gluten. Gluten zijn eiwitten die in granen en graanproducten voorkomen. Daarnaast zijn er de populaire koolhydraatarme diëten zoals b.v. Atkins, South Beach, Dr Frank maar ook het paleo- en oerdieet, waarbij het gebruik van brood aan banden wordt gelegd, zo niet helemaal geschrapt wordt.

Glycemische index

Als je naar de glycemische index van brood kijkt, scoort het niet echt gunstig. Voeding met een lage glycemische index zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel terwijl voeding met een hoge glycemische index pieken veroorzaakt, wat weer in verband wordt gebracht met overgewicht. En brood, in het bijzonder wit brood, behoort tot de producten die de bloedsuikerspiegel flink laten schommelen. Door de vezels scoort volkorenbrood hier iets beter.

Fytatendownload (2)

Dan zijn er nog de berichten dat brood vroeger ambachtelijker, langzamer werd bereid. Hierdoor kregen de, in de buitenste lagen van het graan aanwezige, fytaten de tijd om afgebroken te worden. Fytaten binden belangrijke mineralen als calcium, ijzer en zink aan zich waardoor deze niet door het lichaam kunnen worden opgenomen. Volkorenbrood bevat meer fytaten dan bruin en wit brood. Er geldt: hoe donkerder het brood, hoe meer fytaten. In zuurdesembrood wordt 90% van de fytaten afgebroken. En speltbrood bevat 40% minder fytaten dan volkorenbrood.

Broodverbeteraars

Als je op het etiket van broden uit de supermarkt kijkt, dan zie je daar wel eens wat ingredienten staan die vallen in de categorie broodverbeteraars. Hieronder valt eigenlijk alles wat niet tot de basisingredienten van brood behoort: gist (of zuurdesem), meel, zout en water. Als je graag precies weet wat je eet, zou je hier ook eens op kunnen letten.

Maar hoe zit het dan met dat gezonde bruin brood?

Zijn we niet opgegroeid met campagnes als ‘Brood daar zit wat in’ enz? En natuurlijk zitten er in brood ook gezonde stoffen. Vooral volkorenbrood, waarbij de hele graankorrel wordt gebruikt, levert vitamine B, antioxidanten orthofenolen, veel vezels en mineralen (die waarschijnlijk niet geheel worden opgenomen door de fytaten).

Wel of niet gezond?

Als je dus alles een beetje op een rijtje zet, kun je een paar conclusies trekken. Als je niet allergisch bent voor gluten en geen problemen hebt met je bloedsuikerspiegel, dan kun je met een gerust hart brood eten. Met mate natuurlijk als je niet te veel wilt aankomen. Wissel donker volkorenbrood eens af met wat lichter brood en tarwebrood eens met andere graansoorten. Als je voor echt gezond wilt gaan dan kies je voor zuurdesembrood en speltbrood. Of nog beter speltzuurdesembrood. Hiervoor zul je wel naar een natuurvoedingswinkel moeten gaan. Nog een andere optie is om je brood zelf te bakken. Zuurdesem kun je gemakkelijk zelf maken en je koopt je granen naar keuze bij de molen (kan ook online). Je weet dan precies wat er in gaat.

Bron Rubriek.nl

Share This: