De hoofdoorzaak van overgewicht zijn emoties en stress. Door je hartritme positief te beïnvloeden, krijg je stress en emoties beter in de hand waardoor je ook je voedingspatroon beter weet te regelen.

Afvallen kan een grote bron van frustratie zijn. En niet verwonderlijk. In het zelfhulpboek getiteld Slanker met je hartritme wordt vermeld dat 96% van degenen die een vermageringsdieet volgen, binnen 6 maanden na beëindiging van het dieet weer op het aanvangsgewicht terug is en vaak nog hoger. Paradoxaal genoeg blijven mensen producten kopen die vermagering beloven, en zitten de wachtkamers van diëtisten en voedingsdeskundigen nog steeds vol. Slanker met je hartritme gooit afvallen over een geheel andere boeg.

Slanker met je hartritme
Om je eetgewoonten onder controle te kunnen krijgen, moet je eerst je emoties en stress door middel van je hartritme onder controle krijgen. Want bij 95% van de mensen met overgewicht wordt hun teveel aan kilo’s veroorzaakt door stress en emoties. Dit is de hoofdgedachte van het zelfhulpboek, waar fysicus Kees Blase en arts-diëtist David O’Hare de auteurs van zijn.

Weg met diëten
Volgens O’Hare en Blase is obesitas niet alleen een overconsumptie van voedingsmiddelen of te weinig bewegen. Het is een ontregeling van de fysiologische systemen die je in balans houden. Een dieet volgen in combinatie met beweging zou alleen de gevolgen van obesitas bestrijden, maar niet de oorspronkelijke aandoening aanpakken. O’Hare vergelijkt dit met het geven van een aspirientje aan iemand met hoge koorts door een bloedvergiftiging. Dit is nuttig, maar de oorzaak van de ziekte blijft buiten schot.

Eetgedrag loopt via het hart
Volgens O’Hare gaat niemand zomaar te veel eten. Je relatie is net beëindigd, je partner is veel van huis, verdriet, onzekerheid, te veel stress op werk etc. Door dit soort negatieve emoties of stress kan het tempo van je hartritme sterk wisselen en chaotisch zijn. Je kunt het vergelijken met het hortend en stotend autorijden als je in de file staat. Dit verstoorde hartritme heeft veel invloed op ons fysiologische gestel. Je hartritme beïnvloedt namelijk je hersenen, hart, autonome zenuwstelsel en hormoonsysteem. Ook de emotionele beïnvloeding van je eetgedrag verloopt via het hart.

Uit balans
Het is ingewikkeld hoe deze mechanismen met elkaar samenwerken en in de wetenschap is nog niet alles hierover bekend of begrepen. Wel is wetenschappelijk bewezen dat als er iets misgaat in één systeem, ook de instelling van alle andere fysiologische systemen verandert. Gelukkig werkt dit mechanisme ook andersom: als één systeem positief wordt beïnvloedt, werkt dit ook positief door op alle andere fysiologische systeem.

Hoge hartcoherentie
Door een goede ademhaling aan te leren, synchroniseert het hartritme, dat een aantal hersenritmes synchroniseert die op hun beurt bepaalde hormonale ritmes synchroniseren, en die hebben weer een synchroniserend effect op ons (eet)gedrag. Je hartslag, hersengolven en ademhaling hebben allemaal een bepaald ritme. Als deze ritmes synchroon gaan, spreken we van hoge hartcoherentie. Dat wil zeggen, dat 2 of meer trillingen van (bijna) gelijke snelheid elkaar treffen, waardoor een vibratie ontstaat.

Optimaal energieverbruik
Slanker met je hartritme leert je in 9 weken door middel van (ademhalings)oefeningen een hoge hartcoherentie te bereiken. Bij een hoge hartcoherentie communiceren ons brein, hart, zenuwstelsel en hormoonsysteem optimaal. Het lichaam leert zo efficiënt zijn energie te verbruiken. Je stimuleert door hartcoherentie de natuurlijke regelsystemen van je lichaam en valt hierdoor ‘vanzelf’ af. De auteurs geven aan dat het proces van afvallen wel langer dan 9 weken duurt. De 9 weken zijn nodig voor het aanleren van een optimale ademhaling en het bewust worden van het effect van emoties op de regulatoren van je gewicht.

Auteur: Rachel van de Pol
Bronnen: Slanker met je hartritme, Medisch A-Z

Met Hartcoherentie kennis maken en  oefenen? Bij De Vorm Trainingen kun je dit doen als onderdeel van training Stress Management of in een individuele sessie.

Neem even contact op met De Vorm Trainingen www.devormtrainingen.nl 

Share This: